De Europese Commissie wil dat Google stopt met het betalen van fabrikanten van Android-toestellen voor het standaard installeren van Google-diensten.

De Commissie zou zijn eis kracht bij willen zetten met het dreigement van een forse boete, meldt Reuters. Het persbureau heeft een EU-document van ruim 150 pagina's in handen waarin de bezwaren van de Europese Commissie zijn verzameld.

De EU doet sinds 2013 onderzoek naar de machtspositie van Google, na klachten van concurrerende zoekmachines. Die klagen dat Google makers van Android-apparaten financieel beloont voor het standaard installeren van Google-diensten als de zoekmachine en Google Maps.

Afschrikwekkende boete

Fabrikanten die dergelijke Google-diensten niet installeren, mogen ook de Play Store niet meeleveren op hun apparaten. De Commissie wil dat Google stopt met het "straffen en bedreigen" van bedrijven die niet akkoord gaan met de regels rond Android.

De EU heeft officieel nog niks naar buiten gebracht rond het onderzoek naar het machtsmisbruik van Google. In het document wordt volgens Reuters wel gesproken over een 'boete die voldoende is om afschrikking te verzekeren'.

De hoogte van de boete zou gebaseerd kunnen zijn op de Europese advertentieomzet van Google, omzet uit reclames in apps en aankopen in de Play Store.

Meerdere onderzoeken

De Europese Commissie kijkt onder Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) de laatste tijd kritisch naar machtsmisbruik van grote technologiebedrijven. Zo werd Apple onlangs door Brussel gedwongen achterstallige belastingen van 13 miljard euro te betalen, die ontweken zouden zijn door belastingafspraken met Ierland.

Europa heeft verschillende onderzoeken naar vermeend machtsmisbruik van Google lopen, zowel wat betreft de zoekmachine van het bedrijf als rond Android. Google zou in zijn zoekmachine zijn eigen resultaten voortrekken in het geval van prijsvergelijking voor webwinkels. Zowel op het gebied van zoekmachines als mobiele besturingssystemen is Google veruit de grootste speler in de markt.

De Europese Commissie wil tegenover het persbureau niet reageren. Google zegt dat het de Commissie graag wil laten zien dat Android "ontworpen is op een manier die goed is voor concurrentie en consumenten".