BlackBerry stopt met het maken van eigen smartphones. In plaats daarvan gaat het bedrijf zich enkel nog richten op de ontwikkeling van software.

Dat heeft het Canadese bedrijf woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers (pdf).

BlackBerry zal nog wel licenties verlenen aan andere bedrijven die smartphones onder de BlackBerry-naam willen ontwikkelen. Dat gebeurt voor het eerst in Indonesië, waar een telecomonderneming wordt opgericht om apparaten te maken met de BlackBerry-versie van Android die op de recentste toestellen staat.

Kantelpunt

"We bereiken een kantelpunt met onze strategie", zegt directeur John Chen van BlackBerry, die een jaar geleden al beloofde om de hardwareontwikkeling stop te zetten als de smartphoneverkoop niet winstgevend zou worden.

"Het bedrijf is van plan om alle interne hardwareontwikkeling stop te zetten en dit uit te besteden aan partners", aldus Chen. Volgens hem zorgt dit ervoor dat er minder hoge investeringen nodig zijn en dat BlackBerry weer winstgevender kan worden.

BlackBerry maakt geen verkoopcijfers van zijn smartphones meer bekend, maar volgens marktonderzoeker Gartner verkocht het bedrijf dit jaar ongeveer een miljoen smartphones. In 2015 deed Apple gemiddeld ongeveer anderhalve dag over het verkopen van zo veel telefoons.

Verlies

BlackBerry zag zijn omzet in het kwartaal van juni tot en met augustus 2016 opnieuw flink krimpen, naar 334 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder nog 490 miljoen dollar.

Uit software en diensten, de nieuwe focus van BlackBerry, werd een omzet van 138 miljoen dollar gedraaid.

Er werd een nettoverlies van 372 miljoen dollar geleden. Dat kwam onder meer door enkele eenmalige afschrijvingen en restructureringskosten. Worden die niet meegerekend, dan zegt BlackBerry min of meer quitte te draaien.