Samsung heeft zijn Galaxy Note 7 dit jaar versneld op de markt gebracht en heeft leveranciers van componenten onder druk gezet om hun materiaal sneller aan te leveren. Mede daardoor heeft het kunnen gebeuren dat onveilige accu's in het toestel werden verwerkt.

Dat stellen bronnen die bekend zijn met de productieprocessen van Samsung maandag tegenover Bloomberg.

Samsung wilde zijn Note 7 uitbrengen voordat Apple zijn iPhone 7 zou presenteren. Verwacht werd dat de iPhone 7 een redelijk kleine upgrade zou zijn, en Samsung wilde juist uitpakken met de relatief grote veranderingen in de Note 7, zoals een gebogen scherm, irisscanner en een batterij die sneller kon worden opgeladen.

Kort na de verschijning van het toestel in tien verschillende landen kwamen echter meldingen binnen van accu's die spontaan vlam vatten. Op 2 september kondigde Samsung aan dat 2,5 miljoen verkochte toestellen zouden worden vervangen, en dat de verkoop van de Note 7 tot nader order zou worden gestaakt.

Samsung wil officieel niet reageren op de versnelling van de Note 7-lancering. Maar volgens de bronnen van Bloomberg zette de smartphonetak van Samsung veel druk op zijn voornaamste acculeverancier - Samsung SDI, een los onderdeel van het grotere Samsung-conglomeraat - om de grotere batterij van 3.500 mAh snel te leveren.

Vernederend

Nadat de Note 7 op de markt verscheen en meldingen van de explosieproblemen verschenen, riepen technici van het bedrijf op een intern forum op tot een terugroepactie. Eén medewerker noemde de kwestie "vernederend" en bood aan om zijn eigen winstbonus in te leveren.

Vervangende exemplaren van de Note 7 krijgen een accu die niet is gemaakt door Samsung SDI. Naar verwachting gaat de terugroepactie minstens een miljard dollar kosten, maar levert het ook een flinke klap op voor de reputatie van Samsung.

Volgende week moet de nieuwe Note 7 in Zuid-Korea weer in de winkels komen te liggen. In Nederland is het toestel nog helemaal niet in de verkoop geweest. Het is onduidelijk wanneer de smartphone hier zal worden geïntroduceerd.

Video: Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop