In aanloop naar een grootschalig vervangprogramma beperkt Samsung het maximale accupercentage van de Galaxy Note 7, om het ontploffingsgevaar van de telefoon te beperken.

Met een software-update voor bestaande toestellen wordt ervoor gezorgd dat ze tot maximaal 60 procent van de totale accucapaciteit kunnen worden opgeladen, meldt persbureau AP woensdag op basis van een advertentie die Samsung op de voorpagina van een Zuid-Koreaanse krant plaatste.

Het is onduidelijk of en wanneer de update ook buiten Zuid-Korea zal uitrollen. De Note 7 werd onder meer ook in de VS, Canada, Australië en Taiwan uitgebracht voordat de gebruikte accu gevaarlijk bleek te zijn.

Video: Bekijk beelden van ontplofte Galaxy Note 7-toestellen

Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop
Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop

Samsung heeft de 2,5 miljoen kopers van de Note 7 gevraagd om het toestel uit te zetten en maakt mensen ook met pushberichten bewust van het ontploffingsgevaar. Maar toch lijken sommige klanten daar niet naar te luisteren en blijven er sinds de aankondiging van het inruilprogramma ongelukken gebeuren.

Reputatieschade

In Zuid-Korea en Singapore start Samsung in de komende week met het vervangen van smartphones, maar in andere landen kan dit nog langer duren. Ondertussen kunnen klanten hun toestel vaak al wel inruilen voor een hele andere smartphone, ook van andere merken.

Het is onduidelijk wanneer de Note 7 in Nederland op de markt verschijnt. Dat zou eigenlijk op 9 september gebeuren, maar vermoedelijk gebeurt dit nu niet voordat het inruilprogramma is afgerond.

Volgens analisten kost de vervanging van smartphones Samsung ongeveer een miljard dollar, maar de reputatieschade is mogelijk nog veel groter. In een paar dagen verdampte ook al zo'n 17 miljard euro aan beurswaarde, al sloot het aandeel van Samsung woensdag weer zo'n 4 procent in de plus.