Apple is dinsdag aan het eind van de middag begonnen met het uitrollen van het nieuwe besturingssysteem iOS 10.

iOS 10 werd in juni van dit jaar aangekondigd en is voorzien van een aantal nieuwe functies.

Zo is het ontgrendelscherm op de schop genomen. In het nieuwe systeem kan een iPhone niet langer worden ontgrendeld met een veeg opzij. In plaats daarvan moet de thuisknop worden ingedrukt. De vingerafdruk wordt hierbij automatisch gescand, waarna de telefoon naar het iconenscherm gaat.

Op oudere toestellen zonder vingerafdrukscanner moet een pincode worden ingevoerd. Een veeg van rechts naar links opent in iOS 10 de camera-app.

Notificaties

Een andere nieuwe functie is dat notificaties op het ontgrendelscherm in iOS 10 als grote, witte bubbels worden weergegeven. Die kunnen ingedrukt worden en op die manier groter gemaakt worden. Ook zijn de notificaties op het ontgrendelscherm veel informatiever dan in oudere versies van iOS.

Het bedieningspaneel van iOS, dat nog altijd met een veeg omhoog verschijnt, is in de nieuwste versie een stuk ruimer geworden. De functies hiervan zijn onderverdeeld in meerdere 'tabbladen', waartussen de gebruiker kan vegen om te wisselen. Zo heeft bijvoorbeeld de muziekspeler een eigen pagina met meer informatie.

iOS 10 is te downloaden voor iPhone 5 en nieuwer, iPad 4 en iPad Mini 2 en nieuwer en de zesde generatie iPod Touch.

Problemen

Bij sommige gebruikers kwam de iPhone of iPad tijdens het installeren in de herstelmodus terecht. Dat melden gebruikers op Twitter. Apple zegt tegenover Amerikaanse media dat die problemen inmiddels zijn opgelost, en een beperkt aantal gebruikers trof.

Die gebruikers hebben de nieuwste versie van iTunes op pc of Mac nodig om hun toestel weer bruikbaar te maken. Via iTunes kunnen zij iOS 10 dan alsnog installeren. Apple legt op een ondersteuningspagina uit hoe dat moet.