Aandelen van de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung hebben het laagste punt in twee maanden bereikt, nadat het bedrijf eerder deze maand zijn Note 7-toestellen terugriep in verband met explosiegevaar. 

Het aandeel Samsung sloot maandag 7 procent in de min. Inclusief het verlies van vrijdag, toen Samsung een krappe 4 procent aan waarde verloor, is er omgerekend zo'n 17 miljard euro verdampt. 

De Note 7 was in de VS sinds 19 augustus te koop, maar op 2 september werden de verkopen stilgelegd na berichten over ontploffende batterijen. In Nederland was het toestel nog niet verkrijgbaar en is de verkoopstart tot nader order uitgesteld.

Investeerders reageerden de eerste dagen na het nieuws maar nauwelijks. Daar kwam verandering in nadat onder meer de Amerikaanse luchtvaartautoriteit en de Amerikaanse overheid vorige week officieel waarschuwden voor het toestel.

Inruilprogramma

Naar verluidt loopt het inruilprogramma van Samsung allesbehalve soepel. Er zijn nog geen vervangende toestellen beschikbaar voor Amerikanen die een Note 7 hebben gekocht, meldt Gizmodo.

Klanten kunnen het gevaarlijke toestel dus wel inleveren, maar moeten dan nog wachten op een vervangende Note 7 of tijdelijk overstappen op een ander model.

Sommige klanten zouden worden gevraagd om te betalen voor een nieuwe Note 7 en te wachten op een terugbetaling voor het oude model. Daarvoor moeten zij dan in eerste instantie 900 dollar uit eigen zak ophoesten.

Het is onduidelijk wanneer Samsung voldoende nieuwe exemplaren van de Note 7 zal hebben geproduceerd om de 2,5 miljoen kopers van de telefoon een vervangend toestel aan te bieden.

Video: Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop