Amerikaanse overheidsdienst Consumer Product Safety Commission dringt er bij consumenten op aan de Samsung Galaxy Note 7 voor hun eigen veiligheid niet te gebruiken.

De overheidsdienst werkt samen met Samsung en zal in de VS binnenkort een terugroepprogramma voor het toestel aankondigen, meldt de Consumer Product Safety Commission in een verklaring

De Note 7 was in de VS sinds 19 augustus te koop, maar op 2 september werden de verkopen stilgelegd na berichten over ontploffende batterijen. In Nederland was het toestel nog niet verkrijgbaar en is de verkoopstart tot nader order uitgesteld.

Hoewel Samsung al vrijwillig was begonnen met het terugnemen van de toestellen, moet zo'n terugroepactie in de VS via de federale overheid verlopen. De Amerikaanse consumentenbond drong daar eerder al op aan.

Samsung is van plan alle klanten die al een Note 7 hadden van een nieuwe versie te voorzien. In Australië heeft het bedrijf al bekend gemaakt dat die vervangende Note 7-toestellen aan een blauwe S op de verpakking te herkennen zijn.

Zorgen luchtvaart

Eerder vandaag uitte Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ook al zijn zorgen over de Note 7. De FAA dringt bij passagiers aan het toestel aan boord van vliegtuigen niet te gebruiken.

De Indiase overheid heeft de Note 7 ondertussen totaal uit de ruimbagage verbannen, meldt The Times of India. Passagiers die vanuit het land vertrekken mogen het toestel enkel uitgeschakeld in hun handbagage meenemen.