Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil de anonieme prepaidkaart in Nederland verbieden, omdat ze moeilijk af te luisteren en op te sporen zijn.

Daarmee volgt Nederland plannen van België en Duitsland, die eerder al besloten de anonieme simkaarten in de ban te doen. “En dan willen we in Nederland niet achterblijven”, zegt de minister tegen de NOS.

Van der Steur is bang dat anonieme Nederlandse simkaarten na een verbod in onze buurlanden in het buitenland zullen worden verkocht. Het verbod gaat in die landen in omdat anonieme simkaarten veel gebruikt zouden worden door criminelen en terroristen, die daardoor niet zijn op te sporen en af te luisteren.

Net als in België en Duitsland zullen prepaid-simkaarten ook hier te koop blijven, maar anoniem aanschaffen mag straks niet meer. Het is niet bekend wanneer het verbod op anonieme simkaarten in gaat, en wat er met bestaande kaarten gebeurt.

In België moeten bezitters hun anonieme simkaart in de maanden na het verbod op naam laten zetten. Doen zij dit niet, worden de kaarten afgesloten. Naast een verbod op anonieme simkaarten kijkt de overheid ook naar het verbieden van anonieme cadeaukaarten.

Volgens Van der Steur is er geen sprake van een symboolmaatregel, omdat criminelen volgens de minister in de praktijk veel gebruikmaken van anonieme simkaarten.