Spotify zou overwegen om gratis gebruikers beperkingen op te leggen. Mogelijk zijn nieuwe albums in de toekomst niet direct beschikbaar voor gebruikers die niet betalen voor de muziekdienst.

Dat vertellen anonieme bronnen aan The Financial Times. Spotify wil zelf niet ingaan op de geruchten.

Volgens The Financial Times voert Spotify momenteel onderhandelingsgesprekken over contracten met platenmaatschappijen Universal, Sony en Warner. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het aanbod op Spotify.

Beperken

Om de maatschappijen tegemoet te komen zou de muziekdienst overwegen om zijn gratis abonnementen te beperken.

Artiesten zouden dan kunnen aangeven dat ze hun nieuwe album in eerste instantie alleen beschikbaar willen maken voor betalende gebruikers. Pas na een bepaalde tijd zou het album dan ook gratis te beluisteren zijn.

In ruil voor deze concessie, waar artiesten en platenmaatschappijen al langer om vragen, hoopt Spotify minder royalty's te hoeven betalen. Het bedrijf betaalt nu 70 procent van zijn inkomsten aan platenmaatschappijen.

Verlies

De omzet van de muziekdienst groeit de afgelopen jaren flink, maar het verlies neemt met elke omzetstijging ook toe omdat het bedrijf meer royalty's moet afstaan. Spotify wil op termijn naar de beurs gaan en heeft daarvoor positievere financiële resultaten nodig.

De afgelopen tijd heeft Spotify meer concurrentie gekregen van onder meer Apple Music. Daar kunnen gebruikers de dienst kort gratis proberen, maar moeten alle gebruikers na die testperiode betalen.

Het aantal betalende gebruikers van Spotify groeit desondanks harder dan ooit. In totaal betalen 39 miljoen mensen voor de muziekdienst. Nog eens 61 miljoen mensen gebruiken de dienst echter gratis en krijgen reclame tussen nummers te horen. Dat levert minder omzet op dan de betalende gebruikers.

De onderhandelingen tussen Spotify en de platenmaatschappijen zouden zich nog in de beginfase bevinden en mogelijk nog duren tot het eind van het jaar.