De Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports heeft forse kritiek op de manier waarop Samsung de verkoop van de Note 7 heeft gestaakt. De bond eist dat Samsung de telefoons formeel terugroept in samenwerking met de Amerikaase autoriteiten.

De veiligheid van consumenten is in het geding, stelt de consumentenbond. Dat moet in de regel worden gemeld bij de Amerikaanse CPSC, een overheidscommissie voor consumentenveiligheid.

Samsung besloot vrijdag de verkoop van de Note 7 te staken, omdat een aantal van de toestellen is uitgerust met een batterij die kan ontploffen. Mensen die de telefoon al hebben gekocht, krijgen een nieuw toestel.

Maar dat is volgens de consumentenbond niet de juiste manier om zo'n probleem op te lossen. De bond merkte op dat het toestel in sommige winkels nog te koop is.

Autoriteiten

Consumer Reports hekelt dat de Amerikaanse autoriteiten niet zijn betrokken bij het proces. Het is namelijk de bedoeling dat de CPSC wordt ingelicht als er "kans op (dodelijk) letsel" is bij het gebruiken van een product.

De autoriteiten zouden dan het risico analyseren en over kunnen gaan op een terugroepactie en een verbod op de verkoop van de Note 7. Ook kunnen de autoriteiten meedenken over een gepaste oplossing.

Review: Galaxy Note 7 met irisscanner en stylus