Google bevestigt dat het is gestopt met de ontwikkeling van zijn modulaire smartphone met verwisselbare onderdelen, die eigenlijk binnenkort al zou verschijnen.

Google bevestigt de stop van zijn Project Ara tegenover VentureBeat, nadat Reuters op vrijdag al meldde dat de modulaire smartphone er niet zou komen.

De woordvoerder van Google verklaart niet waarom het bedrijf stopt met de modulaire smartphone, die al drie jaar in ontwikkeling was. De bronnen van Reuters meldden dat de stap wordt genomen om het 'hardwareportfolio van Google te stroomlijnen'.

Eerder nog groots aangekondigd

Het voortbestaan van Project Ara werd na eerdere vertragingen in mei van dit jaar tijdens Google-ontwikkelaarscongres I/O nog groots bevestigd. De telefoon met verwisselbare onderdelen als camera, speaker en accu zou al dit najaar beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, en in 2017 voor consumenten.

Volgens Reuters gaat Google de technologie achter Project Ara mogelijk via licentie aan andere fabrikanten beschikbaar stellen. Het bedrijf zelf zou zich juist richten op een kleiner hardware-aanbod, dat volgens geruchten in oktober onthuld zou worden.

Daarbij zou ook de Nexus-lijn verdwijnen en plaatsmaken voor twee Pixel-telefoons, met in tegenstelling tot de Nexus-toestellen een aangepaste versie van Android.

Bekijk hier een video van Project Ara

Google toont modulaire smartphone Ara
Google toont modulaire smartphone Ara