Samsung staakt de verkoop van de Galaxy Note 7. Er is een kans dat de batterij ontploft. Iedereen die een Galaxy Note 7 heeft, krijgt een vervangend toestel.

Het probleem zou bij minder dan 0,1 procent van alle toestellen voor komen en kan worden verholpen door de batterij te vervangen. Samsung heeft na onderzoek 35 gevallen van 'batterijproblemen' achterhaald. 

Het zou gaan om een "klein probleem in het productieproces" dat "binnen twee weken" verholpen moet zijn. Het is niet duidelijk welke toeleverancier daar verantwoordelijk voor is en Samsung noemt het "ongepast" om dat nu publiek te maken.

Video: Dit zijn ontplofte Galaxy Note 7-toestellen

Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop
Galaxy Note 7 kan ontploffen, Samsung staakt verkoop

China

De Galaxy Note 7 is sinds 19 augustus in tien landen, waaronder grote markten als de VS en China, verkrijgbaar. Alle toestellen - behalve die in China verkocht zijn omdat die een andere batterij gebruiken - worden vervangen, zowel die al in handen van consumenten zijn als die aan winkels zijn verscheept.

Er zijn in totaal al 2,5 miljoen Galaxy Note 7-toestellen verkocht, maar het is niet duidelijk hoeveel daarvan vervangen moeten worden. Duidelijk is wel dat de terugroepactie een forse kostenpost voor Samsung zal worden.

Nederland

In Nederland was de Galaxy Note 7 nog niet te koop, het toestel zou hier en in de rest van de wereld oorspronkelijk vrijdag 2 september uitkomen, maar werd een week uitgesteld tot 9 september. Het is niet duidelijk wanneer de Galaxy Note 7 nu in Nederland te koop zal zijn.

Wel krijgen klanten die de Galaxy Note 7 al besteld hadden, voor de vertraging een geheugenkaart van 128 gb bij hun bestelling.