Sony heeft donderdag twee nieuwe Xperia-smartphones onthuld die zijn voorzien van een verbeterde camera van 23 megapixel.

De Xperia XZ is het nieuwe vlaggenschip van Sony, met een iets groter scherm dan de onlangs verschenen X Performance. 

Het scherm van de XZ heeft een doorsnee van 5,2 inch, waar dat bij de Performance 5 inch was. De smartphone heeft ook een visuele upgrade gekregen, met scherpere hoeken en een lichte buiging aan de voorkant.

Video: Sony lanceert twee nieuwe telefoons in de Xperia X-serie


Beeldstabilisatie

Vooral de camera is verder verbeterd, met zogenoemde 'Triple image sensing'-technolgoie, die snel en nauwkeurig moet focussen en moet zorgen voor een goede witbalans. Ook moet de beeldstabilisatie zijn verbeterd bij het maken van video's.

Aan de voorkant heeft de XZ net als de X Performance een camera van 13 megapixel met groothoeklens. 

Compact

Sony presenteerde ook de X Compact, een kleinere versie van de X-serie met schermformaat van 4,6 inch. Daarbij wordt ook een lagere resolutie van 1280 bij 720 pixels gehanteerd, waar de XZ een full hd-scherm met 1920 bij 1080 pixels heeft.

De X Compact draait op een Snapdragon 650-chip, 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte. De XZ heeft de snellere Snapdragon 820. Ook is dit toestel in tegenstelling tot de X Compact waterdicht. Beide apparaten hebben een vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop.

De XZ zal worden verkocht voor 699 euro, terwijl de X Compact 449 euro gaat kosten. De XZ verschijnt in oktober, terwijl de X Compact nog deze maand te koop is.

[[slideshow:Sony Xperia XZ en X Compact]]

Lees ook onze eerdere review van de Xperia X, XA en X Performance: