Apple is in de VS aangeklaagd vanwege problemen die zich kunnen voordoen bij het touchscreen van de iPhone 6 en 6 Plus. De iPhonemaker zou op de hoogte zijn van de problemen, maar wil reparaties buiten de garantietermijn niet betalen.

De aanklagers, drie Amerikanen, hebben zaterdag een voorstel gedaan voor een landelijke collectieve rechtszaak tegen Apple, meldt persbureau Reuters maandag.

Als het probleem optreedt is het touchscreen van de smartphone niet meer te gebruiken. Bovenin het scherm is een grijze balk te zien. De oorzaak daarvan is niet bekend.

Het touchscreenprobleem komt alleen voor bij de 6 en 6 Plus, omdat Apple volgens de aanklagers bij die smartphones geen extra behuizing heeft gebruikt om onderdelen te beschermen.

Gebruik

De iPhones zijn door het defect volgens de aanklagers "niet geschikt voor gebruik". Het is niet bekend wat ze eisen van de smartphonemaker.

Apple zou al lange tijd op de hoogte zijn van het defect, dat ook wel de "touch disease" wordt genoemd. Gebruikers die het probleem ondervinden kunnen hun toestel alleen gratis laten repareren als daar nog garantie op zit.