Apple-spraakassistent Siri draait al sinds juli 2014 op een 'neuraal netwerk', een zelflerend computersysteem dat moet leren van de input van gebruikers en daardoor steeds beter moet worden.

Sinds 15 augustus 2014 is Siri wereldwijd overgezet op die technologie, vertellen Apple-topmannen Eddy Cue, Craig Federighi, Phil Schiller in een interview met Steven Levy.

Bedrijven als Google en Microsoft hebben hun spraakassistenten ook al een aantal jaar op dergelijke technologie draaien, van Apple was dit nog niet bekend. In de afgelopen maanden kocht Apple wel verschillende bedrijven rond kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen aan.

In het interview zegt het hoofd van het Siri-team Alex Acero dat het aantal fouten dat Siri maakte dankzij de overstap naar deep learning met een factor twee werd verminderd. Deep learning wordt volgens Apple ook op tal van andere manieren ingezet in iOS.

Zo heeft het besturingssysteem sinds iOS 9 de mogelijkheid om te 'gokken' wie er belt, door binnenkomende telefoonnummers te vergelijken met contactgegevens in ontvangen e-mails. In iOS 10 onthoudt het systeem onder meer automatisch waar gebruikers hun auto hebben geparkeerd.

Vloeiender spreken

Volgens Apple houdt Siri op iOS-apparaten een cache-bestand van zo'n 200 MB bij, waarin gedrag als app-gebruik, interacties met anderen maar ook gezichtskenmerken voor fotoherkenning worden opgeslagen.

Alle Apple-apps kunnen die informatie waar nodig aanspreken, en het bestand wordt voortdurend bijgewerkt waarbij oude informatie wordt verwijderd. Dergelijke data wordt volgens Apple altijd alleen op het apparaat van de gebruiker zelf bewaard, en in online backups versleuteld opgeslagen.

Bovendien zou veel van de deep learning op het apparaat zelf gebeuren. "Sommige mensen denken dat we deze dingen met kunstmatige intelligentie niet kunnen doen, omdat we de data niet hebben", zegt Apple-topman Eddy Cue. "Maar we hebben manieren gevonden waarop we de data krijgen die we nodig hebben terwijl we de privacy bewaren. Dat is voor ons de bottom line."

Vanaf iOS 10 zal ook de stem van Siri door het zelflerende systeem worden geregeld. Dat moet er vooral voor zorgen dat de stem vloeiender en menselijker klinkt. Een stem van hogere kwaliteit zorgt er volgens Apple voor dat gebruikers de spraakassistent meer zullen gebruiken. Daarnaast is Siri vanaf dit najaar voor het eerst beschikbaar voor de Mac, in het nieuwe macOS Sierra.