Nederlandse smartphonegebruikers verbinden 70 procent van de tijd via een wifi-verbinding met het internet, en dus niet met een mobiele 3G- of 4G-verbinding. Daarmee zijn Nederlanders de grootste wifi-verbruikers ter wereld.

Ondanks de brede beschikbaarheid van mobiele 3G- en 4G-netwerken is wifi in ongeveer de helft van de landen de dominante manier om een smartphone te verbinden met het internet, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van OpenSignal. 

Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid data die wordt geconsumeerd, maar om het aantal minuten dat er verbinding is.

Nederlanders staan met afstand op de eerste plek wat betreft mobiel wifi-verbruik. Chinese smartphonegebruikers staan met een wifi-verbruik van 63,16 procent op de tweede plek, gevolgd door Nieuw-Zeeland met 62,96 procent. Trinidad en Tobago (62,39) en Bosnië en Herzegovina (62,13 procent) staan respectievelijk op de vierde en vijfde plek.

Het onderzoeksbureau heeft geen verklaring voor het hoge wifi-gebruik in Nederland; andere landen met vergelijkbare omstandigheden hebben juist een laag wifi-verbruik. 

Mobiel wifi-gebruik per land

Snelheid en dekking

Als het gaat om de snelheid van mobiele internetverbindingen (3G en 4G), staat Nederland volgens het onderzoek van OpenSignal op de zevende plek met een gemiddelde van 22,68 Mbps. Zuid-Korea heeft gemiddeld het snelste mobiele internet, met een snelheid van 41,34 Mbps. Singapore (31,19 Mbps) en Hongarije (26,16 Mbps) staan op de tweede en derde plek.

Als het gaat om de beschikbaarheid van mobiel internet (3G en 4G gecombineerd) scoort Nederland iets slechter. Met een dekkingspercentage van 92,49 procent staat Nederland op de dertiende plek. OpenSignal kijkt in dit geval naar het aandeel van de tijd dat smartphonegebruikers kunnen verbinden met een 3G- of 4G-verbinding.

Ook hier staat Zuid-Korea op de eerste plek, met een dekkingspercentage van 98,54 procent. Japan en Israël staan op de tweede en derde plek met percentages van respectievelijk 95,52 procent en 95,23 procent.