Oud-CEO Pekka Rantala van Angry Birds-maker Rovio wordt marketinghoofd van Nokia, nu het bedrijf opnieuw de smartphonemarkt op gaat.

Rantala werkte tussen 1994 en 2011 al voor het Finse Nokia. In 2015 werd hij CEO van het tevens Finse Rovio, maar verliet zijn post al binnen een jaar tijdens een grote herstructurering van de game-ontwikkelaar.

De merknaam Nokia is eerder dit jaar van Microsoft overgenomen door HMD Global Oy. Microsoft nam de smartphonetak van Nokia in 2014 over, inclusief het recht de merknaam op telefoons te voeren.

HMD Global wil opnieuw Nokia-smartphones op de markt brengen, die draaien op Android. De afgelopen jaren draaiden smartphones van Nokia op Windows, en daarvoor grotendeels op besturingssysteem Symbian.

De laatste smartphone die vooralsnog onder de merknaam van Nokia uitkwam was de Nokia Lumia 830, die eind van 2014 verscheen. HMD Global gaat voor de productie van de nieuwe Nokia-toestellen samenwerken met Foxconn, de Chinese fabrikant die ook onder meer iPhones produceert.