Een groep van ruim honderd prominente ontwerpers, waaronder modeprominenten Calvin Klein en Paul Smith, steunen Apple in een patentrechtszaak tegen Samsung.

Zij spreken hun steun uit in een brief aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank van de VS, meldt persbureau Reuters donderdag.

De rechtszaak tussen Apple en Samsung sleept al jarenlang voort en leidde er in een eerder stadium toe dat Samsung een schadevergoeding van 548 miljoen dollar moest betalen aan Apple.

Volgens Samsung is een groot deel van die schadevergoeding onterecht. Eerder besloot een jury dat het bedrijf een patent op het ontwerp van de iPhone, met afgeronde hoeken en een raster van app-iconen, had geschonden.

Gebruikservaring

Samsung en veel andere bedrijven in de techindustrie vinden echter dat de schadevergoeding excessief is en dat het uiterlijk van een telefoon slechts beperkt bijdraagt aan het succes van een product. Daarom zou de schadevergoeding lager moeten uitvallen.

De ontwerpers schrijven juist dat "het uiterlijk van het product de onderliggende eigenschappen, functies en totale gebruikservaring vertegenwoordigt". Daarom is de opgelegde schadevergoeding volgens hen terecht.

Het Hooggerechtshof besloot de zaak voor te laten komen om te bepalen of de schadevergoeding in een patentzaak mag worden vastgesteld aan de hand van de winst die is gemaakt met het patentschendende product, zoals nu het geval is.