Samsung heeft in het tweede kwartaal van het jaar de beste financiële prestaties in twee jaar tijd genoteerd. Dat kwam onder meer door het succes van de Galaxy S7.

Met name de operationele winst van Samsung steeg flink naar 8,14 biljoen won (6,5 miljard euro), zo'n 18 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging slechts 2 procent omhoog naar 5,85 biljoen won (4,7 miljard euro).

De omzet steeg met bijna 5 procent naar 50,9 biljoen won (40,9 miljard euro), blijkt donderdag uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Met name de mobiele tak van Samsung zorgde voor veel winst. Op de smartphonemarkt werden veel exemplaren van de Galaxy S7 en S7 Edge verkocht, maar ook de verkoop van goedkopere smartphones droeg bij aan de winstgevendheid van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Het is niet precies bekend hoeveel exemplaren van de Galaxy S7 er in totaal zijn verkocht. Samsung zegt wel dat de Edge-versie, met een gebogen scherm, goed is voor meer dan de helft van alle verkopen van de S7.

Kwartaalprestaties Samsung

Smartphonetak

De mobiele tak van Samsung zag zijn operationele winst stijgen met 57 procent ten opzichte van vorig jaar, en was goed voor iets meer dan de helft van de operationele winst van het hele bedrijf.

In de afgelopen twee jaar was de smartphonetak juist meermaals een blok aan het been van Samsung, toen toestellen als de Galaxy S5 slecht presteerden en de winst van het bedrijf kelderde.

De omzet van de smartphonetak is in de afgelopen jaren min of meer stabiel gebleven, maar de winstgevendheid is fors omhoog gegaan. 

Verwachting

De omzet uit de componententak van Samsung, die onder meer geheugenchips en smartphoneschermen maakt, steeg licht. Maar de afdeling werd juist iets minder winstgevend dan een jaar eerder. 

Samsung zegt te verwachten dat de goede prestaties van het bedrijf ook in de rest van het jaar worden voortgezet. Verwacht wordt dat volgende week een nieuwe telefoon in de Galaxy Note-reeks wordt gepresenteerd. Die zou nog in de verkoop gaan voordat er een nieuwe iPhone verschijnt, in september.

Apple meldde dinsdag in zijn kwartaalcijfers dat de vraag naar iPhones in het afgelopen jaar juist flink is teruggelopen. Daardoor daalden ook de omzet en winst van het bedrijf.