Apple heeft in het tweede kalenderkwartaal van 2016 opnieuw fors minder iPhones verkocht dan een jaar eerder. Het is het tweede kwartaal op rij dat de iPhone-verkoop daalt.

In april, mei en juni verkocht Apple ongeveer 40,4 miljoen iPhones. Dat is 21 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2015.

De smartphone van Apple is de motor van het bedrijf, en door de dalende verkopen neemt ook de omzet van Apple een stap terug. 

Het bedrijf draaide een omzet van 42,4 miljard dollar (38,6 miljard euro) en een nettowinst van 7,8 miljard dollar (7,1 miljard euro). Een jaar eerder werd nog een winst van 10,7 miljard dollar gemaakt op een omzet van 49,6 miljard dollar.

Hoewel in alle wereldregio's sprake was van dalingen, heeft Apple het vooral in China moeilijk. Het bedrijf zag zijn omzet daar met maar liefst 33 procent teruglopen ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft vermoedelijk vooral te maken met de opkomst van Chinese smartphonemerken als Huawei, Oppo en Xiaomi, die high-end smartphones tegen veel lagere prijzen verkopen.

iPhone SE

Investeerders reageerden positief op het winstcijfer van Apple, dat iets hoger dan verwacht uitviel. Het aandeel van Apple staat nabeurs op een plus van ongeveer 5 procent.

De resultaten van Apple zijn verder ongeveer in lijn met de verwachtingen van analisten. Zij gingen al uit van een slechter kwartaal voor de Amerikaanse techgigant, met name omdat de iPhone 6S niet zo populair is als de eerdere iPhone 6.

De verschijning van de goedkopere iPhone SE, in april, kon niet zorgen voor groei bij Apple. Wel is in de kwartaalcijfers van Apple te zien dat de SE zorgt voor een lagere gemiddelde verkoopprijs van iPhones. Het aantal verkochte exemplaren daalde met 15 procent ten opzichte van een jaar eerder, waar de omzet uit de iPhone-verkoop met 23 procent daalde.

Ondanks dit feit noemt directeur Tim Cook van Apple de lancering van de iPhone SE "zeer succesvol". Exacte verkoopcijfers van het model zijn niet bekend.

iPad en Mac

Niet alleen de iPhone wordt dit jaar minder verkocht; ook de iPad en Mac doen het minder goed dan in 2015. Apple verkocht iets minder dan 10 miljoen iPads, waar dat er vorig jaar nog 10,9 miljoen waren. De omzet uit de iPad-verkoop stijgt wel iets, vermoedelijk door verkopen van de duurdere iPad Pro.

In het tweede kwartaal gingen 4,3 miljoen Macs over de toonbank. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder. De categorie 'andere producten', waaronder de iPod, Apple TV en Apple Watch, maakte ook een daling mee. Dat wijst op tegenvallende verkopen van het slimme Apple-horloge, zoals eerder al werd opgemerkt door marktonderzoekers.

Lichtpuntje is de dienstentak van Apple, waar onder meer de App Store en de streamingdienst Music onder vallen. Apple verdiende net iets minder dan 6 miljard dollar aan zijn diensten, zo'n 19 procent meer dan vorig jaar.