Klokkenluider Edward Snowden heeft een iPhone-hoesje ontwikkeld dat opmerkt wanneer de smartphone wordt afgeluisterd. Als er elektrische signalen worden opgevangen bij de interne antennes van de iPhone, dan geeft het hoesje een melding.

Smartphones kunnen niet alleen worden afgeluisterd als ze aan staan, maar ook wanneer de smartphone in vliegtuigmodus is of uitstaat. De smartphonehouder moet gebruikers meer privacy geven, schrijft Wired donderdag.

Snowden en de bekende hardwarehacker Andres Huang willen binnenkort het ontwerp van het hoesje presenteren. Op computergemaakte afbeeldingen is een vrij dik hoesje te zien dat aan de achterkant half over de iPhone heen gaat.

Het hoesje is een antwoord van Snowden op het op grote schaal afluisteren van mensen door de Amerikaanse overheid. Het is vooral bedoeld voor mensen die doelwit van spionage kunnen zijn, zoals journalisten in oorlogsgebieden.

Verbonden

Het kleine apparaatje lijkt op een batterijhoesje, maar dan met een display erop. Op dat display kan in tekst worden weergeven dat de smartphone wordt afgeluisterd. Ook kan er een geluidsmelding worden ingesteld.

De SIM-kaart van de telefoon wordt in het hoesje geplaatst, zodat kan worden gezien of het telefoonsignaal actief is. Het hoesje is direct verbonden met interne antennes, die behalve gsm-verkeer ook GPS, wifi en bluetooth verzorgen.