Het Belgische parlement heeft gestemd voor wetgeving die de anonieme verkoop van simkaarten verbiedt, om het criminelen en terroristen zo lastiger te maken.

Door de maatregel zijn prepaid-simkaarten in België binnenkort alleen nog verkrijgbaar bij vertoning van een geldig legitimatiebewijs, meldt De Morgen

De nieuwe regels kunnen nog dit jaar worden ingevoerd. Ook de eigenaars van de ruim 1 miljoen bestaande anonieme simkaarten in België moeten zich registreren. Dat kan straks zowel in de winkel als online, via Belgische DigiD-variant eID. Mensen die nu een anonieme simkaart hebben hebben zes maanden de tijd om die te registreren. 

Een meerderheid van het Belgische parlement stemde voor het plan, dat eerder door de parlementaire commissie terreur al werd goedgekeurd. Volgens de Belgische regering zijn anonieme simkaarten populair bij criminelen en terroristen.

De maatregel geldt echter ook voor bijvoorbeeld journalisten, die anonieme simkaarten gebruiken om met anonieme bronnen te communiceren. De plannen zijn al opgesteld voor de aanslagen in Brussel in maart van dit jaar.

Cameratoezicht

Onder de nieuwe wetgeving valt ook een maatregel die cameratoezicht makkelijker maakt. Straks mag de Belgische politie ook buiten een strafrechtelijk onderzoek mensen met camera’s volgen.

Ook mogen Belgen in het buitenland worden afgeluisterd, en mag de overheid extremistische groepen hacken en hun telefoon aftappen.

Ook worden zogenoemde bodycams breder ingezet. Die camera’s worden door Belgische politieagenten op het lijf gedragen en nemen alles op wat de agent meemaakt.