KPN heeft klanten illegale woekerrentes in rekening gebracht bij de aanschaf van een mobieltje bij een telefoonabonnement.

Dat stelt ConsumentenClaim dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Door de hoge rentes zouden klanten van KPN tot tien euro per maand te veel hebben betaald, berekende de organisatie.

ConsumentenClaim heeft de telefonieaanbieder gesommeerd de bedragen aan te passen. "Ze zijn er kennelijk zelf ook van geschrokken, omdat ze na ontvangst van onze brief hun website direct hebben aangepast" zegt directeur Stef Smit.

In een reactie aan Telecompaper zegt KPN zijn diensten aan te passen om te voldoen aan de Wet op het Financieel Toezicht. Volgens de provider is er sprake van een overgangsperiode.

Koop op afbetaling

Sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2014 geldt de aanschaf van een smartphone bij een abonnement als koop op afbetaling en dus als lening. Op krediet mag maximaal 14 procent rente in rekening worden gebracht. Bij KPN was dat in sommige gevallen meer dan 100 procent.

Aanbieders zijn ook verplicht om de hoogte van de rente aan te geven. Dat doet KPN ook na de aanpassing nog niet. ConsumentenClaim heeft een rekenmodule gemaakt waarmee klanten zelf kunnen berekenen of ze te veel hebben betaald. In dat geval kunnen ze de schade vorderen op KPN.

Verschillende organisaties willen sinds de uitspraak van de Hoge Raad in samenwerking met consumenten telefoonkosten terugclaimen bij providers. Volgens ConsumentenClaim en de stichting Consument & Telecomsector deden zij jarenlang onterecht alsof een telefoon gratis bij een abonnement werd geleverd, terwijl dat in feite niet zo was.