Een man uit de Amerikaanse staat Florida heeft Apple aangeklaagd. De Amerikaan claimt dat hij de uitvinder van de iPhone, iPod en iPad is. 

"In plaats van zelf zijn ideeën te ontwikkelen, kiest Apple er voor om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie uit de prullenbakken van anderen te vissen", aldus Thomas Ross in zijn aanklacht (pdf).

Hoewel de man zegt dat Apple hem "onrepareerbaar leed" heeft aangedaan dat niet volledig kan worden gecompenseerd middels een geldbedrag, eist Ross ruim 10 miljard dollar van Apple. Daar bovenop wil hij ook 1,5 procent van alle toekomstige opbrengst uit de verkoop van de apparaten.

De man baseert zijn claim op een patent dat hij in 1992 indiende. In de documenten beschrijft hij een rechthoekig apparaat met afgeronde hoeken en een verlicht scherm waarmee muziek kan worden afgespeeld, boeken op kunnen worden gelezen en kan worden gebeld. Hij maakte drie tekeningen van zijn 'Electronic Reading Device', of ERD. 

Ross betaalde echter nooit voor het patent, waardoor zijn octrooi in 1995 officiëel ongeldig werd verklaard. In 2007, 12 dagen na de presentatie van de eerste iPhone, spande de man daarom een rechtszaak aan tegen het Amerikaanse patentkantoor, zonder succes. 

Een van de schetsen in het patent van Ross: