Xiaomi wil voorlopig nog niet naar de beurs

De Chinese smartphonemaker Xiaomi zal voorlopig geen beursnotering krijgen.

Het zal zeker nog jaren duren voordat Xiaomi naar de beurs gaat, zei directeur Lei Jun maandag volgens China Daily.

"Toen ik Xiaomi in 2010 oprichtte, wist ik dat het vijftien jaar zou duren voordat Xiaomi naar de beurs zou gaan", zei Lei tijdens een versie van de Davos-conferentie in de Chinese stad Tianjin.

Volgens Lei duurt een beursgang nog zo lang "omdat het verdienmodel van het bedrijf te ingewikkeld is en consumenten tijd nodig hebben om geloof in onze producten te krijgen".

Muji

Xiaomi is de afgelopen jaren zeer snel gegroeid op de Chinese smartphonemarkt, maar haalde in 2015 zijn verkoopdoelen niet. Lei zegt nu dat hij meer als het Japanse merk Muji wil worden, met veel eigen winkels en producten in allerlei categorie├źn.

"Daarom breiden we ons productportfolio uit van smartphones naar drones, luchtreinigers, verlengsnoeren en rijstkokers." In China werkt Xiaomi al aan de opening van tweehonderd à driehonderd fysieke winkels. Het is onduidelijk of hier ook internationaal plannen voor zijn.

Xiaomi is een van de meest waardevolle techbedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Het bedrijf kreeg eind 2014 een investering van 1,1 miljard dollar, waarbij Xiaomi als geheel werd gewaardeerd op 46 miljard dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie