Google brengt mogelijk nog voor het einde van dit jaar een eigen smartphone op de markt die onder de Google-merknaam verkocht zal worden.

Dat melden anonieme bronnen tegenover de Britse krant The Telegraph

Google ontwikkelt weliswaar het mobiele besturingssysteem Android, maar bouwt geen eigen smartphones. De zogenoemde Google Nexus-smartphones, die ieder jaar als vlaggenschiptoestellen worden uitgebracht, worden ontwikkeld door andere fabrikanten.

Met de eigen smartphone zou Google meer grip willen krijgen op het zeer gefragmenteerde Android-besturingssysteem. Hoewel het mobiele besturingssysteem veruit het populairst is op de smartphonemarkt, blijven veel gebruikers haken op oudere versies van Android. Updates komen vaak later uit omdat fabrikanten eerst zelf nog willen sleutelen aan de laatste Android-versie.

Mogelijk gaat het om Project Ara, de modulaire smartphone waar Google al enige tijd aan werkt. Eerder meldde het bedrijf dat die telefoon in 2017 op de consumentenmarkt zou verschijnen. 

Google zal waarschijnlijk door blijven gaan met het uitbrengen van Nexus-smartphones. Vorige maand zei Google-baas Sundar Pichai dat het bedrijf meer energie wil steken in telefoons, maar ook nog steeds met andere fabrikanten wil blijven samenwerken.