De Chinese smartphonemaker Huawei is niet van plan om een alternatief voor Android te bouwen.

Het bedrijf blijft het besturingssysteem van Google gebruiken, "zo lang Android open blijft", schrijft een woordvoerder vrijdag in een verklaring aan NU.nl.

"Het Android-besturingssysteem van Google heeft de ontwikkeling van slimme apparaten een sterke impuls gegeven en is voordelig geweest voor consumenten", aldus het bedrijf, dat zegt wel verder te blijven werken aan de eigen softwarelaag EMUI die over Android heen wordt geplaatst.

Technologiesite The Information schreef eerder deze week dat Huawei achter de schermen werkt aan een alternatief voor Android, dat zou worden ingezet als "noodmaatregel", wanneer de macht van Google te groot wordt. Volgens bronnen van de site werkt Huawei tegelijk aan een visuele herziening van EMUI, onder leiding van een voormalig Apple-ontwerper.

Het opzetten van een Android-alternatief in de inmiddels volwassen smartphonemarkt zou niet gemakkelijk zijn, omdat de meeste app-ontwikkelaars hun apps voor Android en iOS maken. Samsung ontwikkelde in de afgelopen jaren het eigen systeem Tizen, maar dat verscheen slechts op enkele smartphones en werd nog geen succes.