Huawei werkt aan een eigen besturingssysteem voor smartphones, dat kan worden ingezet als "noodmaatregel" tegen de macht van Android-eigenaar Google.

Dat stellen althans bronnen van The Information. Huawei zou nog geen plannen hebben om het eigen besturingssysteem daadwerkelijk op smartphones te installeren.

Momenteel installeert Huawei op zijn smartphones een versie van Android die visueel sterk is aangepast met de eigen EMUI-skin.

Huawei is niet de enige Android-fabrikant die werkt aan een alternatief. Samsung ontwikkelt al enkele jaren Tizen, een besturingssysteem dat niet alleen werkt op smartphones, maar ook op slimme televisies, wearables en andere elektronica. Naar verluidt overweegt Samsung een volledige overstap van Android naar Tizen.

EMUI

Volgens The Information wil Huawei de eigen EMUI-software in ieder geval flink op de schop nemen. Daarvoor heeft Huawei voormalig Apple-ontwerper Abigail Brody aangenomen.

Gebruikers en recensenten van Huawei-telefoons hebben al lange tijd kritiek op het uiterlijk van EMUI. Brody zou het ontwerp onder handen nemen en meer laten lijken op het 'Material Design' dat Google twee jaar geleden introduceerde in de standaardversie van Android.

Huawei heeft de ontwikkelingen zelf niet bevestigd. Het bedrijf kondigt doorgaans een nieuwe versie van zijn grote Mate-smartphone aan tijdens de elektronicabeurs IFA in september. Mogelijk wordt dan ook de nieuwe software uit de doeken gedaan.