Studenten aan de Edinburgh University hebben oplaadpunten op zonne-energie ontworpen waarmee vluchtelingen in Griekenland hun smartphone kunnen opladen.

Twee oplaadpunten zijn geplaatst in Griekse vluchtelingenkampen. Elk oplaadpunt heeft twaalf stekkers, waardoor er per dag zo'n 240 vluchtelingen hun smartphone kunnen opladen.

Veel vluchtelingen zijn afhankelijk van hun smartphone tijdens hun verblijf in tijdelijke opvangkampen, omdat ze daarmee in contact kunnen blijven met familie. Elektriciteit is in de kampen niet altijd aanwezig en in cafés niet altijd gratis.

De 20-jarige Alexandros Angelopoulos bedacht het systeem van oplaadpunten op zonne-energie, nadat hij de problemen had gezien tijdens een bezoek aan het eiland Samos.

"Mensen vroegen mij of ze mijn telefoon konden gebruiken voor het bellen van familie of het gebruiken van internet", aldus Angelopoulos.

De eerste twee laadpunten zijn gemaakt in samenwerking met het Griekse zonne-energiebedrijf Entec. Via crowdfunding hopen de makers nog drie oplaadpunten te kunnen maken voor de vluchtelingen in Griekenland.