De Europese Unie heeft woensdag opnieuw een stap gezet richting het afschaffen van roamingkosten binnen de lidstaten van de Unie.

Vorig jaar werden de lidstaten het al eens over het afschaffen van de kosten voor telefoongebruik over de grens. 

Maar die afschaffing kan alleen doorgaan als de groothandelskosten voor mobiel verkeer - de kosten die verschillende mobiele providers bij elkaar in rekening brengen - eerst omlaag gaan.

De Europese Commissie stelde daarom woensdag voor om het maximale groothandelstarief voor telefoongesprekken te verlagen naar 4 cent per minuut. Nu is het maximum nog 5 cent per minuut.

De maximale kosten voor een sms moeten worden gehalveerd tot 1 cent per stuk, en de maximale kosten voor een MB aan internetverkeer moeten nog veel scherper dalen, van 5 naar 0,85 eurocent.

Juni 2017

De Europese Commissie wil de Europese roamingkosten in juni 2017 afschaffen, en zegt met het Europarlement en de lidstaten te zullen overleggen om daarvoor te zorgen. "Over een jaar zeggen we vaarwel tegen roamingkosten", zegt vicevoorzitter Andrus Ansip van de Commissie woensdag. 

Ook na de afschaffing van de kosten kunnen providers nog beperkingen opleggen aan roaming. Zo moet worden voorkomen dat mensen een abonnement afsluiten in een land waar mobiele telefonie relatief goedkoop is, om hier vervolgens alleen in het buitenland gebruik van te maken. Hoe die 'Fair Use'-clausules er precies uit komen te zien, is nog onduidelijk.

Providers die door roamingkosten verlies lijden kunnen onder de Europese regels vragen om een uitzondering, waardoor ze alsnog roamingtarieven mogen rekenen bij hun klanten.

Overeenkomst

Het is nog onduidelijk of over de nieuwe tarieven een overeenkomst kan worden bereikt. Landen waar veel vakantiegangers komen, zoals Spanje en Frankrijk, willen de groothandelstarieven niet te veel verlagen. Daar zouden lokale providers relatief veel last van hebben, omdat ze juist veel verdienen aan buitenlanders die binnen het land roamingdiensten gebruiken.

Ook 'virtuele providers', die geen eigen netwerk hebben maar ruimte huren op het netwerk van een ander, zien nog obstakels. Een vereniging van virtuele providers vindt de voorgestelde tarieven nog te hoog.

"Verschillende mobiele providers zullen roamingkosten niet kunnen opheffen zoals verwacht, en ze zullen zich moeten beroepen op uitzonderingen zodat ze door kunnen gaan met het vragen van roamingtarieven om hun kosten te dekken", aldus vice-president Innocenzo Genna van brancheorganisatie MVNO Europe tegen Reuters.