Apple heeft de nieuwe versie van zijn iPhone-besturingssysteem iOS uit de doeken gedaan. 

iOS 10 verschijnt in de herfst voor alle iPhones vanaf de iPhone 5, iPads vanaf de vierde generatie, iPad Mini vanaf de tweede generatie en voor de zesde generatie van de iPod Touch. App-ontwikkelaars kunnen vanaf maandag met een testversie van het systeem aan de slag.

Het wordt in iOS 10 mogelijk om het scherm van een iPhone te activeren door het toestel simpelweg op te tillen, maakte Apple bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Hetzelfde is al mogelijk met de Apple Watch.

Notificaties op het vergrendelscherm zijn uitgebreid te bekijken door er met 3D Touch hard op te drukken. Alle notificaties zijn daarnaast snel te verwijderen door 3D Touch te gebruiken.

Door met 3D Touch hard te drukken op app-iconen zijn uitgebreidere widgets beschikbaar, die veel informatie en zelfs video's kunnen tonen aan de gebruiker. Eerder waren zulke widgets alleen in een apart onderdeel van het notificatiescherm beschikbaar.

Het controlecentrum is daarnaast uitgebreid met een speciale pagina voor muziek. Deze kan worden bereikt door met een vinger opzij te bewegen. Vanaf het notificatiescherm is het verder simpeler geworden om widgets en de camera te bereiken.

Apple toont nieuwe functies van iOS 10
Apple toont nieuwe functies van iOS 10

Foto's

Verder voert Apple slimme algoritmes in om de foto's van de gebruiker te doorzoeken. In tegenstelling tot de foto-app van Google doet Apple dit lokaal op de iPhone, zonder gebruik van software in de cloud. De software kan gezichten en objecten herkennen, en foto's zo doorzoekbaar maken.

Apple zal ook automatisch foto's uit bepaalde periodes bundelen en verwerken tot videocollages. Eenzelfde functie zit al enige tijd in Google Photos.

Siri

De stemassistent Siri wordt uitgebreid, door ontwikkelaars eigen toepassingen te laten ontwikkelen. Het wordt daardoor bijvoorbeeld mogelijk om via Siri berichten te versturen via allerlei apps en om taxiritten te boeken met diensten als Uber en Lyft.

Verder kunnen foto's worden doorzocht in meer apps en kunnen fitness-apps gebruikmaken van Siri om data beschikbaar te maken aan gebruikers. Ook is het mogelijk om een Skype-gesprek te starten via Siri. Het is onduidelijk in hoeverre er direct ondersteuning is voor verschillende talen.

Sommige slimme functies verschijnen ook op het toetsenbord in iOS. Als mensen vragen naar de locatie van de iPhone-gebruiker, toont dit toetsenbord bijvoorbeeld direct een knop om de huidige locatie te delen. Verder maakt het toetsenbord het mogelijk om in verschillende talen te typen, zonder dat er handmatig van woordenboek moet worden gewisseld.

Apple toont iOS 10 aan ontwikkelaars

Maps

In de kaarten-app Apple Maps wordt de zoekfunctie uitgebreid, en wordt de navigatiemodus voor tijdens het rijden uitgebreid. Hier wordt onder meer live informatie over het verkeer getoond.

Net als Siri wordt Maps opengesteld voor ontwikkelaars. Makers van een restaurant-app kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een tafel kan worden gereserveerd binnen Maps. Taxidiensten als Uber kunnen gebruiker een rit laten bestellen binnen de app.

De app Apple Music krijgt een compleet herzien ontwerp, dat het vinden van muziek makkelijker moet maken. Ook zijn songteksten toegevoegd aan de app. Het is onduidelijk of Music ook op desktops en op Android op de schop gaat.

Home en voicemail

iOS krijgt verder een nieuwe app om slimme huishoudelijke apparaten te bedienen. De app Home biedt een overzicht van alle apparaten die werken via het eigen systeem HomeKit van Apple. Home laat apparaten ook pushberichten versturen en is bereikbaar vanuit het controlecentrum van een iPhone.

In de telefoon-app maakt Apple het mogelijk om transcripten van voicemails te zien. Het is onduidelijk of dat zal werken in het Nederlands. Vanuit het contacten-overzicht wordt het makkelijker om mensen te bereiken via apps van derden als WhatsApp of Skype.

Berichten

De berichten-app kan meer multimedia vertonen en zal bijvoorbeeld gedeelde video's direct afspelen. Bij links wordt meer informatie over de betreffende webpagina getoond. Daarnaast wordt het makkelijker om emoji in te voegen.

Verder wordt het in iMessage mogelijk om berichten in kleinere of grotere letters te sturen, en om 'verborgen' afbeeldingen te versturen, die zichtbaar kunnen worden gemaakt met een extra tik. Verder is het mogelijk om handgeschreven berichten te sturen, door ze te tekenen op een iPhone.

Ook de berichten-app wordt opengesteld voor ontwikkelaars. In de App Store kunnen apps beschikbaar worden gemaakt die binnen iMessage kunnen worden geopend, bijvoorbeeld om stickers of bewerkte foto's te versturen. Ook betalingen worden in iMessage ingebouwd.

App Store

De App Store van Apple bevat inmiddels ruim 2 miljoen apps. In totaal zijn er 13 miljoen ontwikkelaars voor iOS, zei Apple-directeur Tim Cook maandag tijdens WWDC.

In totaal zijn de apps 130 miljard keer gedownload door gebruikers van iPhones en iPads, zei Cook. Apple heeft bijna 50 miljard dollar (44 miljard euro) uitbetaald aan ontwikkelaars.

Voor de start van de conferentie werd al bekend dat Apple zijn App Store op de schop gooit, met advertenties in zoekresultaten en de mogelijkheid om abonnementen aan te bieden in meer soorten apps.

Standaard-apps

Verschillende standaard-apps van Apple, waaronder Mail, Podcasts, Maps en Weather, zijn maandag in de App Store gezet. Vermoedelijk zullen er vanaf iOS 10 vaker updates verschijnen voor deze apps.

Eerder werden de applicaties alleen vernieuwd als iOS in zijn geheel werd herzien. Ook wordt het voor gebruikers mogelijk om de standaard-apps die ze niet gebruiken te verwijderen.

Het gaat daarbij om onder meer iCloud, Tips, FaceTime, Compas, Calendar en iBooks.