Samsung overweegt het eigen besturingssysteem Tizen te gebruiken voor alle producten die het op de markt brengt. Op die manier wil het Zuid-Koreaanse bedrijf minder afhankelijk zijn van Google's Android.

Dat schrijft de krant Korea Times maandag op basis van een hoge medewerker van Samsung. De medewerker wil anoniem blijven, omdat hij geen toestemming heeft gekregen om met de media te praten.

"Als je geen eigen ecosysteem hebt, dan heb je geen toekomst", zei de medewerker. "Tizen is niet zomaar een platform dat is gemaakt voor mobiele apparaten."

Samsung zou zich steeds meer richten op Tizen, dat naar verwachting van marktexperts een groter aandeel zal krijgen in de markt van mobiele besturingssystemen.

Markt

Google heeft met Android het grootste marktaandeel in handen, ongeveer 70 procent. De high-endsmartphonelijn Galaxy van Samsung maakt ook gebruik van dat besturingssysteem.

Goedkopere smartphones van Samsung zijn uitgerust met Tizen, evenals de smartwatches van het bedrijf. De mid-rangesmartphones met Tizen worden vooral goed verkocht in de Aziatische markt.

Competitie

"Samsung's Tizen-smartphones uit de Z-serie zijn erg popular in India", zei de medewerker. "In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er ongeveer 64 miljoen van verkocht. Dat laat zien dat Tizen erg competitief is."

Samsung wil het systeem ook toepassen op onder meer camera's en televisies.