Tests met de opvolger van 4G-internet gaan binnenkort in Noord-Groningen beginnen. Daartoe tekenen verschillende bedrijven en organisaties uit de telecomsector donderdag een convenant.

Onder meer KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei, TNO, Agentschap Telecom en de Rijksuniversiteit Groningen zijn betrokken bij het 5G-project, onder de naam 5Groningen.

5G moet sneller zijn dan 4G, maar moet vooral ook meer soorten apparaten ondersteunen. De responstijd moet zo laag zijn dat bijvoorbeeld ook zelfrijdende auto's een constante verbinding met het netwerk kunnen onderhouden.

Daarnaast wordt onderzocht wat 5G kan betekenen in de landbouw, zorg en energiesector, zo stelt het Economic Board Groningen, dat als taak heeft om het aardbevingsgebied rond Groningen een economische impuls te geven. Een eerste experiment begint later dit jaar op de Zernike Campus Groningen.

Streefdatum

Volgens de organisatie is het experiment in Groningen uniek in Europa. Veel telecombedrijven noemen 2020 als streefdatum voor de lancering van 5G.

Het is echter onduidelijk of dat haalbaar is, zo bleek eerder dit jaar op een telecombeurs in Barcelona. Veel belangrijke vragen over de technologie blijven onbeantwoord. Er vinden bijvoorbeeld experimenten plaats op veel verschillende frequentiebanden, maar de stap naar één standaard waar alle bedrijven het over eens zijn lijkt nog ver weg.