T-Mobile wijzigt verschillende voorwaarden in een abonnement met onbeperkt mobiel internet.

Eerder was de provider van plan om de videokwaliteit in het abonnement terug te schroeven en om het gebruik van internet op andere apparaten dan smartphones en tablets te beperken.

Dat riep in de politiek en bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vragen op. In Nederland gelden strenge netneutraliteitsregels, die moeten voorkomen dat verschillende soorten internetverkeer op verschillende manieren worden behandeld. De ACM ziet toe op naleving van die regels.

T-Mobile heeft na gesprekken met de toezichthouder besloten om de twee beperkingen uit zijn abonnement te schrappen. Klanten kunnen video's onbeperkt in de hoogst beschikbare kwaliteit kijken, en het is ook toegestaan om zonder limiet te 'tetheren' naar apparaten als laptops en desktops.

Onderzoek

Eerder zei T-Mobile dat de maatregelen nodig waren om drukte op het netwerk te voorkomen. Vrijdag stelt de provider echter dat "de geringe klantengroep in de eerste periode nog geen congestierisico vormt voor het netwerk".

De bundel blijft echter niet helemaal onbeperkt. T-Mobile zegt "reactief onderzoek" te doen naar klanten die extreem veel data vebruiken, en hier consequenties aan te kunnen verbinden. De provider zal "in contact treden" met klanten die veel data verstoken en kan vervolgens besluiten om de verbinding te blokkeren of om klanten terug te zetten op een beperkter abonnement.

In nieuwe voorwaarden over 'fair gebruik' van het abonnement (pdf) staat dat de onbeperkte bundel niet is bedoeld "als vervanging van je vaste internetverbinding en/of voor gebruik op andere apparaten dan je smartphone en tablet, zoals laptops, MiFi-routers, WiFi-routers, dongels [en] IPcamera’s". Het is onduidelijk hoeveel data moet worden verbruikt voordat T-Mobile dit niet meer ziet als 'fair' gebruik.

Congestie

T-Mobile zegt dat in de toekomst waarschijnlijk alsnog maatregelen moeten worden genomen om congestie te beperken. "Naarmate het klantenaantal toeneemt, zal ook de netwerkbelasting toenemen."

"Wij zijn er van overtuigd dat we uiteindelijk stappen moeten ondernemen om de kwaliteit van ons netwerk te kunnen blijven garanderen." Onder de Europese netneutraliteitswet is het toegestaan voor providers om sommige vormen van internetverkeer te beperken als er inderdaad een risico op verstopping ontstaat. 

Een woordvoerder van de ACM zegt dat T-Mobile in gesprekken met de waakhond zei zich constructief te willen opstellen, "en voor zover wij kunnen overzien handelen ze daar ook naar". De woordvoerder benadrukt wel dat de ACM nog geen definitief oordeel heeft geveld over de legaliteit van het abonnement.

De Oneinding Online-bundel van T-Mobile gaat maandag in de verkoop, voor 90 euro per maand.