Xiaomi sluit grote patentdeal met Microsoft

Xiaomi heeft een omvangrijke patentovereenkomst gesloten met Microsoft. Met de patenten op zak kan de Chinese smartphonemaker vermoedelijk stappen richting de Europese en Amerikaanse markt maken.

In de deal koopt Xiaomi zo'n 1.500 octrooien van Microsoft, onder meer op draadloze communicatie-, video- en cloudtechnologie. Ook nemen de bedrijven een licentie op elkaars patenten.

In ruil voor de patentdeal krijgt Microsoft het recht om zijn Skype- en Office-apps standaard te installeren op nieuwe Xiaomi-toestellen. In een verklaring zegt het Amerikaanse bedrijf dat zo tientallen miljoenen nieuwe klanten zullen worden bereikt.

Xiaomi verkoopt in opkomende landen als China en India met veel succes betaalbare smartphones, die het qua specificaties kunnen opnemen tegen veel duurdere concurrenten. Maar het bedrijf heeft de stap naar Europa en de VS nog niet gemaakt, naar verluidt onder meer vanwege het relatief zwakke patentportfolio.

Bij een stap naar de westerse markt zou dat juridische problemen kunnen opleveren voor Xiaomi. De deal met Microsoft moet dit risico vermoedelijk verlagen.

Nadella

In een interview met de Wall Street Journal zegt Hugo Barra, directeur van de internationale tak van Xiaomi, dat het nog onduidelijk is wanneer Xiaomi de stap naar de VS maakt met zijn smartphones. Dat zal in ieder geval niet dit jaar gebeuren. Wel verkoopt Xiaomi al enkele accessoires en een Android TV-settopbox in de VS.

Met de overeenkomst breidt Microsoft zijn aanwezigheid op Android-telefoons uit. Het bedrijf heeft al deals met onder meer Samsung, Asus en Acer om verschillende apps standaard mee te leveren op Android. Eerder dit jaar zei Microsoft dat het bedrijf overeenkomsten heeft met meer dan 70 Android-fabrikanten.

Microsoft-directeur Satya Nadella is deze week in China, naar verluidt onder meer om een lopend onderzoek naar machtsmisbruik door het bedrijf te bespreken. 

Lees meer over:
Tip de redactie