Zo'n 3 procent van de Europeanen blokkeert webadvertenties op zijn smartphone, door speciale software te installeren.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Pagefair, een bedrijf dat adblocking in kaart brengt en uitgevers belooft de effecten hiervan te minimaliseren.

Uit het rapport blijkt dat adblocking op smartphones vooral in enkele Aziatische landen veel voorkomt. Zo heeft China 159 miljoen gebruikers van browsers met een ingebouwde adblocker. Ook in India, Indonesië en Pakistan zijn zulke browsers populair.

In Europa gebruikt 2,7 procent van de mensen zo'n browser. Nog een kleine fractie van een procent heeft apps gedownload die advertenties blokkeren in bestaande browsers als Safari, of in apps van derden.

Statistieken over het gebruik van mobiele adblockers in Nederland zijn niet bekend. Vorig jaar meldde Pagefair in een rapport dat zo'n 14 procent van de Nederlanders een adblocker gebruikt op een desktop of laptop. 

Het gebruik van de software heeft geleid tot zorgen bij webuitgevers, die vertrouwen op advertentieinkomsten om geld te verdienen. Sommige sites, waaronder NU.nl, vragen gebruikers middels een speciale melding om hun adblocker uit te zetten.