Apple krijgt van de Indiase overheid geen toestemming om tweedehands iPhones te verkopen in het land.

Dat heeft Nirmala Sitharaman, minister van Commercie en Industrie, maandag gezegd, zo meldt de Indiase nieuwssite Livemint.

Apple wilde in India 'gereviseerde' iPhones verkopen. Dat zijn toestellen die al door een ander zijn gebruikt, maar bijvoorbeeld zijn teruggestuurd wegens ontevredenheid of een mankement.

Deze toestellen worden door Apple opgelapt en vervolgens weer met garantie verkocht. Het bedrijf doet dat al in verschillende landen en wilde in India de markt voor tweedehands smartphones betreden om beter te kunnen concurreren met andere bedrijven die goedkopere smartphones verkopen.

In India gaat de gemiddelde smartphone over de toonbank voor rond de 150 euro, terwijl iPhones een veelvoud daarvan kosten. Tim Cook bracht vorige week zijn eerste bezoek aan India als directeur van Apple, en pleitte daar voor de introductie van gereviseerde iPhones in het land.

Winkels

Het is nog onduidelijk of Apple in India winkels mag openen. Het bedrijf wil dat wel, maar wil worden uitgezonderd van de regel dat minstens 30 procent van de aangeboden producten in India moet zijn geproduceerd.

Sitharaman zei dat zijn ministerie wilde onderzoeken of voor Apple een uitzondering kan worden gemaakt, maar dat het ministerie van Financiën daar niet aan wil beginnen. "We zullen deze zaak onderzoeken in samenwerking met het ministerie van Financiën", zei de minister.

De verkopen van Apple-producten stijgen weliswaar in India, maar het bedrijf heeft nog altijd een marktaandeel van minder dan 2 procent op de lokale smartphonemarkt. Die markt wordt gedomineerd door Samsung en Indiase smartphonemakers als Micromax, die veel goedkopere toestellen verkopen.