Google heeft een rechtszaak gewonnen van Oracle over het gebruik van Java-code voor het mobiele besturingssysteem Android. Volgens de jury is er sprake van eerlijk gebruik van de code door Google.

Softwaremaker Oracle claimde rechten te hebben op Java-code die door Google is gebruikt, maar daar is de Amerikaanse jury in San Francisco het niet mee eens. Oracle krijgt geen schadevergoeding.

Oracle eiste 8,8 miljard dollar (7,7 miljard euro) van Google voor het gebruik van de code. Maar het bedrijf achter de populaire zoekmachine beriep zich op het citaatrecht en beweerde niets fout te hebben gedaan.

Slepende zaak

De zaak tussen Oracle en Google speelt al sinds 2010. In 2010 wist een jury niet tot een oordeel te komen, waardoor de rechtszaak opnieuw moest worden behandeld. Oracle liet weten in hoger beroep te gaan.

Als Google de zaak had verloren, zou dat grote gevolgen hebben voor de techindustrie, omdat daarmee nieuwe invulling zou worden gegeven aan auteursrecht van computercode.

API

De Java-code waarover Orace zegt de rechten te bezitten, is opgenomen in de zogeheten API's voor communicatie van apps met Android. Veel app-makers kopiëren delen van API-codes als die goed werken.

Google heeft voor 37 API's Java-code gebruikt en beriep zich op het citaatrecht. Volgens advocaat Peter Bicks van Oracle gaat het om 11,500 regels code die zijn "gekopieerd en in Android geplakt".

Rechten

Google beweert dat Java een "vrij en open" programmeertaal is, waardoor ook het kopiëren van regels moet zijn toegestaan.

Oracle ging tegen Google in nadat het bedrijf Sun Microsystems had overgenomen. Sun heeft de Java-programmeertaal ontworpen.