T-Mobile introduceert een nieuwe abonnementsvorm met onbeperkt mobiel internet. In ruil daarvoor wordt de maximale videokwaliteit wel beperkt.

Dat heeft de provider donderdag bekendgemaakt. Het Oneindig Online-abonnement gaat 90 euro per maand kosten.

Behalve oneindig dataverkeer op een smartphone of tablet kan het abonnement ook worden gebruikt om te 'tetheren', zodat internetverkeer kan worden gedeeld met bijvoorbeeld een laptop. Daaraan zit een maandelijks maximum van 20 GB verbonden.

Ook bevat het abonnement een vaste roamingbundel van 2 GB voor gebruik binnen de EU. 

Netneutraliteit

Het terugschroeven van de videokwaliteit in de bundel, naar "minimaal 480p", is opvallend. Nederland kent een vrij strenge netneutraliteitswet die in principe bepaalt dat al het internetverkeer gelijk behandeld moet worden.

T-Mobile beroept zich in zijn voorwaarden (pdf) op een uitzondering die moet voorkomen dat netwerken door grote hoeveelheden dataverkeer verstopt raken. De NS gebruikt dezelfde uitzondering om videostreaming helemaal te blokkeren op zijn wifi-netwerken in treinen.

Toezichthouder

Een woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die toezicht houdt op de naleving van de netneutraliteit, zegt dat het in principe niet is toegestaan om internetverkeer af te knijpen. Maar T-Mobile kan zich volgens de toezichthouder inderdaad beroepen op de uitzondering die netwerkverstopping tegen moet gaan.

Volgens de woordvoerder kan de ACM wel controleren of er daadwerkelijk een zo'n verstopping dreigt. Is dat niet het geval, dan kan de provider alsnog worden gesommeerd om al het internetverkeer zonder beperkingen door te laten.

T-Mobile zegt onderzoek te zullen doen naar misbruik van het abonnement, bijvoorbeeld door het te gebruiken als vervanger voor vast internet. Eventueel misbruik kan worden bestraft met een internetblokkade of door klanten over te zetten op een beperkter abonnement.

Concurrentie

Volgens T-Mobile zullen in de toekomst nog meer abonnementen worden geïntroduceerd die het mogelijk maken om oneindig te internetten. Het bedrijf zegt zijn merk te willen 'herpositioneren' en meer te laten lijken op de succesvolle Amerikaanse tak van T-Mobile.

De nieuwe bundel van T-Mobile moet het opnemen tegen het Zorgeloos Premium Plus-abonnement van KPN, dat gebruikers een databundel van 20 GB geeft. Dat abonnement, van 99 euro per maand, geeft gebruikers ook de mogelijkheid om onbeperkt te bellen en sms'en in de EU, VS en Canada, en om in die gebieden 1 GB per maand aan internet te verbruiken.

Vodafone heeft een Black-abonnement van 89 euro per maand. Daarin zit 25 GB aan binnenlands internet en een roamingbundel van 2 GB.