Microsoft schrapt nog eens 1.850 banen in zijn noodlijdende smartphonetak. Vooral in Finland gaan veel banen verloren.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. In Finland worden zo'n 1.350 mensen ontslagen.

Microsoft nam in 2013 de apparatentak van Nokia over, inclusief duizenden Finse medewerkers. De overname mislukte echter volledig en Microsoft heeft zich steeds verder teruggetrokken uit de smartphonemarkt.

Het bedrijf ontwikkelt weliswaar nog een mobiele versie van Windows 10, maar er komen steeds minder Windows-smartphones op de markt en het wereldwijde marktaandeel van het systeem is volgens Gartner inmiddels gedaald tot onder de 1 procent.

Afschrijving

Samen met de ontslagen kondigt Microsoft aan dat er ook weer een afschrijving van 950 miljoen dollar (850 miljoen euro) wordt gedaan op de smartphonetak. Eerder schreef het bedrijf al 7,6 miljard dollar af op de Nokia-overname, bijna het volledige overnamebedrag.

Ondanks de verdwijnende banen zegt Microsoft-directeur Satya Nadella in een verklaring dat het bedrijf zich blijft richten op smartphones. "We focussen onze telefooninspanningen waar we ons kunnen differentiëren." Het gaat volgens hem vooral om de zakelijke markt en consumenten die prijs stellen op digitale beveiliging.

Het is onzeker of Microsoft nog van plan is om zelf nieuwe smartphones te maken, of dat het bedrijf zich enkel op software richt. Onlangs leek Microsoft te suggereren dat er geen nieuwe Lumia-toestellen meer worden gemaakt. Wel gaan er al lange tijd geruchten over een 'Surface Phone', die naast de Surface-tablets van Microsoft zou worden verkocht.

Ondertussen zal de merknaam Nokia terugkeren op de smartphonemarkt. Het deel van het Finse bedrijf dat niet door Microsoft werd overgenomen heeft een nieuw bedrijf een exclusieve licentie gegeven om de merknaam te gebruiken op smartphones en tablets.