Project Ara, de modulaire smartphone van Google, verschijnt in 2017 op de consumentenmarkt. Dit jaar wordt er al een ontwikkelaarsversie beschikbaar gemaakt. 

Dat maakt Google vrijdag bekend op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O. 

Ara is een smartphone waarbij eenvoudig verschillende elementen, zoals bijvoorbeeld de camera of de processor, kunnen worden vervangen. Zo is het dus mogelijk om specifieke onderdelen van de telefoon te verwisselen of vernieuwen.

Google toont modulaire smartphone Ara
Google toont modulaire smartphone Ara

Het toevoegen van dat soort modules is eenvoudig, zo demonstreerde Google vrijdag. Er wordt simpelweg een blokje in de achterkant van het toestel geklikt, en het kan direct gebruikt worden. 

Verwijderen gaat net zo simpel. Via het instellingenmenu kan een module worden ontkoppeld, waarna het stukje hardware zelf uit het toestel klikt. Dit kan overigens ook worden gedaan met een stemcommando.

Google brengt zelf een aantal modules op de markt, die ook in verschillende kleuren en materialen komen, zodat ook het uiterlijk van de telefoon aanpasbaar is. Het bedrijf stelt het platform ook open voor andere ontwikkelaars, die dus hun eigen hardwareblokjes voor het systeem kunnen maken.