Android zet in op virtual reality met Daydream-platform

Google heeft zijn virtualrealityplatform Daydream onthuld. Het nieuwe platform moet alle virtual reality (VR) op Android samenbrengen op één plek. 

Google heeft het een 'referentiedesign' ontwikkeld, waar andere fabrikanten hun ontwerp voor een eigen bril op kunnen baseren.

Daarbij hoort ook een simpele afstandsbediening die gebruikt kan worden om applicaties of games mee te besturen, meldt het bedrijf op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. 

Met Daydream wil Google niet alleen een enkel platform bieden voor virtual reality op Android, het moet het gebruik ook beter, soepeler en sneller maken.

Daarnaast heeft het bedrijf ook een aantal apps aangepast voor virtual reality. De Play Store, bijvoorbeeld, zal ook over een eigen VR-mode gaan beschikken en Youtube is "vanaf de grond opnieuw opgebouwd" zodat het beter geschikt is voor virtual reality. 

Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met Daydream, gebruikers zullen nog tot de zomer van dit jaar moeten wachten. 

Video: Google toont eigen VR-omgeving Daydream

Android

Google maakte daarnaast meer details bekend over Android N, de volgende versie van het mobiele besturingssysteem.

Android zal onder meer automatisch beveiligingsupdates gaan uitvoeren wanneer het toestel opnieuw wordt opgestart. Ook zullen individuele bestanden nu worden versleuteld, om het systeem beter te beveiligen. 

Veel over N was al bekend, omdat het al openbaar getest wordt. Google laat mensen zelf stemmen over de naam van de nieuwe versie, die wel met een N moet beginnen.

Het bedrijf werkt daarnaast aan ‘instant apps’; webpagina’s die weergegeven worden als simpele apps, zonder dat er daadwerkelijk een app is geïnstalleerd. Instant Apps werken niet alleen met de laatste versie van Android, maar al vanaf Jelly Bean, de versie van Android die in 2013 werd onthuld.

Android-apps gaan ook Chrome ondersteunen. Deze toevoeging werd niet tijdens de presentatie besproken, maar Google benoemde de toevoeging op de website voor ontwikkelaarssessies op Google I/O.

Android Wear

Ook Android Wear, Googles besturingssysteem voor smartwatches, krijgt een belangrijke nieuwe update. Android Wear-apparaten kunnen voortaan ook apps draaien zonder hulp van een smartphone.

Nieuw is ook een volledig toetsenbord waarop getypt kan worden, waarbij tekst bijvoorbeeld ingevoerd kan worden door middel van herkenning van handschrift.

Android Auto

Het autoplatform Android Auto zal binnenkort op alle smartphones beschikbaar zijn, zo kondigde Google aan. Eerder was het systeem alleen beschikbaar in auto's die hier ondersteuning voor hadden ingebouwd.

In de toekomst zullen gebruikers echter op hun Android-smartphone kunnen navigeren, bellen en muziek spelen alsof ze een Android Auto-dashboard gebruiken. Ook krijgt het systeem een integratie met de Google-app Waze en wordt het mogelijk om stemopdrachten te geven. 

Daarnaast krijgen autofabrikanten de kans om apps te maken die binnen Android Auto zullen werken, bijvoorbeeld om de wegenwacht in te schakelen of om updates te geven over de status van de auto. Honda en Hyundai zijn de eerste twee bedrijven die zo'n app ontwerpen.

Lees meer over:
Tip de redactie