Een nieuw Fins bedrijf gaat onder de merknaam Nokia smartphones en tablets uitbrengen die draaien op Android.

Dat maakt Nokia woensdag bekend.

HMD Global zal geleid gaan worden door ex-Nokia-medewerkers. Het bedrijf krijgt een exclusieve licentie voor het uitbrengen van smartphones, tablets en featurephones onder de naam Nokia. Die licentie lag tot nu toe bij Microsoft dat in 2013 voor 7,9 miljard dollar de apparatentak van Nokia overnam.

Featurephones

Microsoft maakte woensdag bekend de featurephonedivisie die het in 2013 in handen kreeg voor 350 miljoen dollar te verkopen aan het Taiwanese Foxconn, bekend van de productie van iPhones. Featurephones zijn simpele mobiele telefoons zonder veel smartphonefuncties. 

Microsoft blijft wel de eigenaar van de tak voor smartphones. De licentie op de Nokia-merknaam komt echter te vervallen en komt dus in handen van HMD. Microsoft zegt zelf Lumia-smartphones te blijven ondersteunen, en door te werken aan de ontwikkeling van Windows 10 voor smartphones. 

Sinds de overname door Microsoft verschenen amper meer Nokia-smartphones. De laatste was de Nokia Lumia 830 (foto) aan het eind van 2014. Daarna gebruikte Microsoft alleen nog de Lumia-naam.

Foxconn

HMD gaat samenwerken met Foxconn voor de productie van Nokia-toestellen. Het bedrijf belooft de komende drie jaar zeker 500 miljoen dollar uit te geven aan marketing rond het Nokia-merk. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste telefoons en tablets op de markt zullen verschijnen.

Foxconn wordt eigenaar van onder meer de besturingssystemen voor featurephones en een fabriek in de Vietnamese stad Hanoi. De 4.500 werknemers van de afdeling binnen Microsoft kunnen mee verhuizen naar het bedrijf. Foxconn nam onlangs ook al schermmaker Sharp over.