Android zag in het eerste kwartaal van 2016 de sterkste groei in Europees marktaandeel in ruim twee jaar.

Het gaat daarbij niet om apparaten van één of twee Android-fabrikanten, maar om "verschillende merken en ecosystemen, variërend van regio tot regio", zegt marktonderzoeker Kantar.

Kantar meet de marktaandelen van mobiele besturingssystemen in Europa aan de hand van de EU5: Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

In die landen groeide het marktaandeel van Android in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procentpunt naar 75,6 procent. Het gaat om percentages verkochte toestellen.

In de VS groeide het aandeel van Android naar 65,5 procent, een groei van 7,3 procentpunten. In China was de groei 6 procentpunten naar een marktaandeel van ruim 77 procent.

iOS krimpt

Die groei ging ten koste van iOS en vooral Windows Phone. Het marktaandeel van iOS daalde in het eerste kwartaal van 20,2 naar 18,9 procent in de EU5. In de VS daalde het volgens Kantar van 39,1 naar 31,1 procent.

Het aandeel van Windows kromp met 5 procentpunt naar een aandeel van 4,9 procent van de smartphoneverkopen in Europa.

Van de nieuwe Android-gebruikers kwam 6,6 procent van Windows Phone, versus 3,3 procent van iOS. Van de nieuwe iOS-gebruikers kwam 2,6 procent van Windows.

In de sterkste Europese Windows Phone-markten, Frankrijk en Italië, stapte bijna 10 procent van de gebruikers over naar Android. Ze kozen vooral middenklasse-toestellen van merken als Huawei, Wiko en Asus.

Galaxy S7 en iPhone SE

In de VS was de groei van Android te danken aan toenemende verkopen van Samsung, Motorola en LG. De Galaxy S7 kwam tegen het einde van het eerste kwartaal uit, maar is toch het vijfde bestverkochte toestel in de VS.

Kantar verwacht dat het succes van de Galaxy S7 de Android-markt verder kan veranderen. Voor Apple wordt de iPhone SE volgens de marktonderzoeker vooral in China belangrijk. Daar scoort de meest succesvolle speler vaak met middenklasse-telefoons.