Oracle en Google voor de rechter om code in Android

Oracle en Google staan maandag opnieuw voor de rechter in een zaak over broncode in Android waar Oracle zegt het auteursrecht op te hebben. Google hangt een boete van 8,8 miljard dollar (7,7 miljard euro) boven het hoofd.

Het mobiele besturingssysteem Android is gebaseerd op Java-code. Google beroept zich op het citaatrecht voor het gebruik van delen van de code, maar volgens Oracle is er code gekopieerd waarvoor betaald had moeten worden.

De twee bedrijven verschijnen voor de rechter in San Francisco. Een eerste zitting was er al in 2012, maar de juryleden in de rechtbank konden het toen niet eens worden over een oordeel.

Boete

Een nieuwe jury zal bepalen of Google inderdaad onrechtmatig de code heeft gebruikt. Mochten de juryleden dat oordelen, dan wordt er bekeken of de zoekmachinemaker een boete moet betalen.

Bedrijfssoftwaremaker Oracle eist 8,8 miljard dollar van Google ter compensatie. Ook wil Oracle dat er een regeling komt voor het gebruik van Android in de toekomst. Dat mag alleen de rechter bepalen.

Omzet

Oracle heeft berekend dat Google ongeveer 29 miljard dollar heeft omgezet met advertenties en andere inkomsten uit het gebruik van de zoekmachine op Android.

De omzet uit app-verkopen voor Android-smartphones zou neerkomen op 11,6 miljard dollar. Google zou zo'n 11,4 miljard winst maken met Android. Oracle wil het leeuwendeel daarvan hebben.

Overschat

Google heeft eerder al laten weten dat de omzet en winst 'sterk wordt overschat'. Experts en marktanalisten verwachten dat Google geen grote schade lijdt als de volledige boete moet worden betaald.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, zette in 2015 75 miljard dollar om. Een eenmalige boete zou niet tot veel tumult leiden op de beurs, aldus experts.

Gevolgen

De gevolgen van een uitspraak tegen Google kunnen wel gevolgen hebben in de techwereld, omdat daarmee nieuwe invulling wordt gegeven aan auteursrecht.

Als delen van code vallen onder auteursrecht, dan kunnen er een hoop rechtszaken volgen voor andere bedrijven. Het overnemen van delen van codes komt vaker voor in de techwereld.

Lees meer over:
Tip de redactie