Apple heeft in China een rechtszaak over het handelsmerk 'iPhone' verloren, waardoor een Chinese tassenmaker nu iPhone op zijn producten mag zetten.

Apple voerde sinds 2012 een strijd tegen het Chinese bedrijf Xintong Tiandi, meldt Quartz op basis van het Chinese Legal Daily.

Apple had het bedrijf aangeklaagd omdat het 'iPhone' op zijn handtassen, telefoonhoesjes en andere leren producten zet. Het Chinese Hooggerechtshof heeft de aanklacht van Apple nu afgewezen.

Hoesjes van Xintong Tiandi

Hoesjes van Xintong Tiandi

Hoewel Apple de merknaam 'iPhone' in 2002 al in China heeft ingediend, werd die pas in 2013 toegewezen in de categorie elektrische apparaten. De Chinese tassenmaker diende zijn aanvraag pas in 2007 in, maar kreeg die in 2010 al toegewezen in de categorie lederwaren.

Lederwaren

Een Chinese rechtbank weigerde bij een zaak in 2013 om het handelsmerk van Xintong Tiandi terug te trekken, omdat Apple's iPhone niet bekend genoeg zou zijn in de regio waar het merk actief is.

Het Chinese Hooggerechtshof steunt die uitspraak nu, en merkt op dat de iPhone pas sins 2009 in China verkrijgbaar is.

Hoewel Xintong Tiandi de naam 'iPhone' nu mag gebruiken in China, geldt dat enkel voor lederwaren. Het bedrijf zou geen elektronica met de naam iPhone daarop kunnen verkopen.

Activistische investeerder Carl Icahn verkocht onlangs al zijn Apple-aandelen, nadat Apple tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde. Icahn noemde grillige regelgeving in groeimarkt China toen als een van de redenen om uit te stappen.