Microsoft blijft zich inzetten voor Windows 10 op smartphones. In een e-mail aan leidinggevenden en partners van Microsoft belooft Terry Myerson van Windows en Apparaten beterschap op het gebied van smartphones.

De interne mail wordt gezien als een reactie op negatieve verhalen in de pers over Windows 10 op smartphones. De site Windows Central heeft het bericht onderschept.

"Laat me heel duidelijk zijn", schrijft Myerson. "We zijn vastberaden Windows 10 te leveren op mobiele apparaten met een klein scherm die draaien op ARM-processors."

Plan

Microsoft heeft volgens Myerson een plan opgesteld voor het uitbrengen van apparaten, waaronder smartphones. Het bedrijf zal zich "nog jaren" inzetten voor Windows 10 Mobile.

Ook is er een nieuwe generatie apparaten in ontwikkeling. Volgens geruchten komt Microsoft in april 2017 met verschillende versies van een Windows Surface Phone op de markt. De Surface Phone wordt gezien als een opvolger van de Lumia-serie.

Negatieve pers

Microsoft heeft te maken met negatieve pers over Windows 10 Mobile. De laatste Lumia-smartphones, de 950 en 950XL, werden gemeng ontvangen en de verkoopcijfers vielen behoorlijk tegen.

Ook is het vertrouwen van de consument in Windows 10 Mobile kleiner geworden, omdat Microsoft heeft laten weten dat smartphones op dit moment niet de prioriteit hebben bij het bedrijf.

Markt

Op de smartphonemarkt lijkt het Microsoft nauwelijks te lukken om marktaandeel af te pakken van de grote concurrenten Google en Apple, die met Android en iOS een groot deel van de markt in handen hebben.

Microsoft hoopt door Windows 10 universeler te maken, meer mensen warm te krijgen voor een Windows-smartphone. Het is de bedoeling dat die goed kan samenwerken met bijvoorbeeld laptop en tablet.