Amerikaanse opsporingsdienst FBI zou niet van plan zijn Apple te vertellen hoe de iPhone in de San Bernardinozaak is gehackt.

De FBI wil het Witte Huis laten weten dat het zo weinig weet over welke middelen gebruikt zijn om de iPhone in de terreurzaak te hacken, dat een intern overheidsonderzoek geen zin heeft.

Apple krijg daardoor hoogstwaarschijnlijk niet te weten op welke manier de FBI de veelbesproken iPhone van de San Bernardino-schutter heeft gekraakt, en op welke manier iOS dus kwetsbaar is. Dat zeggen ingewijden tegen the Wall Street Journal.

FBI-directeur James Comey zei eerder dat het de opsporingsdienst meer dan 1 miljoen dollar heeft gekost om de iPhone van de terrorist te kraken.

De FBI probeerde Apple via een rechtsgang te dwingen de iPhone van de terrorist toegankelijk te maken. Apple weigerde dit, omdat de wijze die de FBI voor ogen had alle iOS-gebruikers in gevaar zou brengen.

Onbekend

Apple werd in zijn standpunt breed gesteund vanuit de technologiesector, en de zaak kwam niet alleen voor de rechter maar ook voor het Amerikaanse Congres.

De hoogopgelopen zaak liep met een sisser af toen een onbekende partij de FBI hielp de iPhone te hacken. De FBI zei daarop dat het de hulp van Apple niet meer nodig had. Datzelfde gebeurde een paar dagen geleden in een andere slepende rechtszaak, rond de iPhone van een Amerikaanse drugsdealer.

Zolang het onbekend blijft welke methode de FBI gebruikt voor het hacken van de iPhones, is niet zeker welke versies van het systeem en welke typen iPhones kwetsbaar zijn. Zo kan Apple die kwetsbaarheden niet repareren, en blijven ze mogelijk bruikbaar voor de Amerikaanse overheid.

In de San Bernardinozaak ging het om een iPhone 5C, in de drugszaak om een iPhone 5S.