In het slechtste scenario verkoopt Apple dit jaar minder iPhones dan twee jaar geleden. 

Dat stelt de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities, meldt 9to5 Mac. Hij voorspelt daarnaast dat Apple dit jaar het enige smartphonemerk in de top 5 zal zijn dat zijn totale smartphoneverkopen jaar op jaar ziet dalen. 

Volgens de analist zal Apple in het slechtste geval zo'n 190 miljoen iPhones verkopen in 2016, minder dan de 193 in 2014. In het beste geval, zo stelt Kuo, verkoopt het bedrijf dit jaar 205 miljoen telefoons. 

Er wordt al langer voorspeld dat de iPhone-verkopen krimpen ten opzichte van 2015, maar zo'n extreme daling is nog niet geopperd. Vorig jaar werden er 231,5 miljoen iPhones verkocht. 

iPhone 7

Als belangrijkste reden voor de teruglopende verkopen noemt Kuo de iPhone 7. Die zal volgens de laatste geruchten niet over veel nieuwe functies of een nieuw design beschikken, terwijl dat volgens Kuo juist wel nodig is om nieuwe klanten aan te trekken.

Hoewel Kuo zijn verwachting voor de iPhone SE-verkopen wel omhoog bijstelt van 12 miljoen naar 18 miljoen, denkt hij niet dat dat voldoende is om de lagere verkoopcijfers te compenseren. 

Kuo denkt dat Apple in 2017 pas weer met een meer vernieuwende iPhone komt, met een AMOLED-scherm en een volledig glazen behuizing.