Door storingen in de Brusselse mobiele netwerken hebben hulpverleners ernstige hinder ondervonden na de aanslagen in de stad, eerder dit jaar.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard vrijdag in een reconstructie, op basis van interviews met zeventig betrokkenen.

Al kort na de aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem traden er problemen op met mobiele communicatie, met name met bellen. Toen ook het metrostation Maalbeek werd getroffen, werd de storing nog erger.

Ook het speciale communicatiesysteem Astrid, dat door de Belgische hulpdiensten wordt gebruikt, ondervond haperingen. Bovendien had niet iedereen hier toegang toe.

"We werkten met sms en e-mail, maar dat was ingewikkeld", zegt directeur Arnaud Feist van de Brusselse luchthaven. Yvan Mayeur, de burgemeester van de stad, noemt de storing "de gigantische valse noot" van de dag van de aanslagen. 

Alexander De Croo, de Belgische telecomminister, laat nog onderzoek uitvoeren naar de storing. Er wordt onder meer onderzocht of de stralingsnormen kunnen worden opgeschroefd, en of antennes beter kunnen worden geplaatst in Brussel.